Top Menu

Mica rochie neagră sau little black dress

By Donna Alba

Posted in

Mica rochie neagră sau little black dress, cum este cunoscută, este o piesă majoră în orice garderobă, niciodată demodată şi foarte versatilă. Coco Chanel publică în 1926 o imagine în Vogue America, a unei rochii negre, cu talia lăsată -specifică perioadei- accesorizata discret cu un colier din perle. Modelul denumit iniţial „Chanel’s Ford” avea lungimea sub genunchi (adică era mai scurtă decât decât rochiile purtate atunci), era dreapta, avea mâneci lungi şi avea câteva dungi verticale şi era făcută din crep de Chine. Rochia putea fi purtată la orice tip de eveniment, ziua sau seara.

Nu Gabrielle Bonheur Chanel a inventat rochia, căci era rochia cea mai purtată după al doilea război mondial, modestă şi ieftină, din material puţin, apropiată de corp, rochia cu care femeia trebuia să facă faţă multor situaţii, ci ea a avut geniul de a intui valoarea unei asemenea rochii în garderoba unei femei, multitudinea de asortări şi accesorizari posibile, infinitele ipostaze conferite purtătoarei.

Aşadar, rochia obţine denumirea de little black dress şi statusul de piesă statement după anul 1926. Vogue prevede prin jurnaliştii săi că această rochie va deveni aproape o uniformă pentru femei, previziunea s-a dovedit adevărată, iar mică rochie a devenit preferata femeilor de pe tot globul şi a creatorilor de modă, care s-au jucat cu infinite alte linii pe prototip. Este până acum cea mai longevivă piesă vestimentară.

Paul Poiret, considerat “regele modei”, concurentul protagonistei noastre se întreba şi totodată îşi răspundea în public: “Ce a inventat Chanel? Sărăcia de lux!” Coco intuise că vremea femeilor ce epatau prin opulenţă se  sfârşise, considera vulgar să îţi etalezi prin haine starea averii, afirma : “Luxul trebuie să fie confortabil, altfel nu e lux”.

Silueta acestei rochii s-a schimbat odată cu trecerea timpului, the little black dress, cu toate acestea, rămâne cea mai chic alegere dintr-o garderobă. Anii  ’30 aduc o schimbare micii rochii neagre, această transformându-se într-o piesă cu adevărat feminină, faţă de look-ul androgin propus de Chanel. Rochia anilor ’30 este mai lungă, are talia bine definită şi introduce un detaliu care o caracterizează pe Elsa Schiaparelli, umerii laţi. Ea da o nouă linie acestei rochii, care o păstrează la acelaşi status.

Urmează o perioada de criză, lipsuri, şi decădere a interesului excesiv pentru modă, odată cu al doilea război mondial, este perioada raţiilor alimentare şi în general a raţiilor de materiale. Imediat după război, New Look, colecţia lui Christian Dior schimbă faţă modei şi aduce din nou, în prim plan, materialele bogate şi scumpe, şi rochiile cu croiala generoasă restricţionate  de război, talia de viespe, rochia neagră devenind acum o piesă fermecătoare şi îndrăzneaţă.

 

Dior este văzut de amatoarele de modă ca un progresist care a transformat radical domeniul acesta, dar a fost negat şi criticat de  către oamenii care nu puteau accepta grandoarea colecţiei şi  risipa.

Audrey Hepburn a fost una dintre cele mai apreciate actriţe ale secolului 20, jucând în filme care au rămas clasice în cinematografie.  Rochia neagră purtată de ea în  „Breakfast at Tiffany s”, reinterpretată de designerul Hubert de Givenchy şi accesorizata cu mănuşi lungi şi colier amplu de perle a fost vândută la o licitaţie în anul 2006 cu aproape un milion de dolari.

Rochia uimeşte prin simplitate iar modelul fără mâneci, prins în talie, purtat cu mănuşi până peste cot şi şiraguri de perle este recunoscut şi azi că fiind modelul clasic de rochie neagră.

De ce Little black dress ?

 • poate avea diverse forme şi modele: lungă/scurtă, mulată/largă, cu mâneci lungi/scurte, cu bretele etc;
 • negrul este potrivit pentru orice silueta, indiferent de măsură;
 • în orice ocazie, eşti îmbrăcată potrivit: la birou, la cocktail,la înmormântare, poţi merge în aceeaşi zi fără să treci pe acasă să te schimbi;
 • poate fi purtată cu tocuri/balerini, cardigan/sacou;
 • se poate accesoriza de fiecare dată într-un alt mod, prin machiaj, bijuterii, perle, pantofi, curea, mănuşi,pălărie;
 • poate fi purtată ani la rând, accesorizata divers;
 • poţi să ai multe astfel de rochii în garderoba fără a fi exagerat;
 • arată bine şi dacă a costat 30 de lei sau 3.000 de lei;
 • nu se demodează, este un ban bine plasat;
 • poate fi elegantă, chic, sexy, formală, rezervată, casual;
 • te poţi face remarcată în ea sau îţi poţi păstra discreţia.

Pentru tine rochia potrivită este cea care îţi ajută silueta: îţi evidenţiază sau îţi ascunde talia, îţi arată sau îţi acoperă umerii, braţele, gâtul etc. “Când mică rochie neagră este cea potrivită, nu e nimic altceva de purtat în locul ei.” Ducesa de Windsor.

Autor: Marina Tudor

Print Friendly, PDF & Email

About The Donna Alba

No comments yet.

Lasă un răspuns

Comment


btt