Top Menu

Cea mai simplă rochie de mireasă din lumea modei

By Donna Alba

Posted in

Aceasta a fost creată în anul 1968 de Cristobal Balenciaga (1895-1972), cel mai cunoscut designer spaniol din toate timpurile. Între designerii deceniului şase, care au creat piese foarte reprezentative pentru casele lor de modă şi prin aceasta, propriile lor stiluri, se numără şi Balenciaga (alături de Christian Dior, Pierre Balmain sau Coco Chanel).

Balenciaga a lucrat pentru regalitatea spaniolă, apoi din cauza războiului civil s-a mutat la Paris. A creat haine structurale, insolite, ce nu au mai fost văzute vreodată în lumea modei. Era maestru la desen, dar şi în croitorie, abilităţi ce l-au adus la Paris pe poziţia celui mai interesant designer din lumea modei. Fiind un croitor atât de abil a putut să îşi transfere proiectele din imaginaţie pe hârtie, apoi pe materialele textile şi în cele din urmă pe trupurile clientelor sale din înalta societate, obţinând siluete neobişnuite. În anii 1950 el pur şi simplu a remodelat silueta femeii. Hainele tipice ale acestei perioade îi aparţin în majoritate.

Liniile Balenciaga erau arhitecturale, nu îşi propuneau că în cazul altor designeri să urmărească neapărat formă corpului ci îşi construiau propria identitate, foarte specială prin simplitatea siluetei conturate de rochie în spaţiu, dar şi printr-o elegantă eternă . El a creat cea mai simplă rochie de mireasă posibilă, o rochie opera de artă, masterworks of haute couture. Materialul folosit pentru această rochie simplă, dar nu minimalistă, era şi uşor, dar şi rigid, cu efecte arhitecurale şi elegante în acelaşi timp, o hârtie din mătase, folosită mult de designer. Rochiile de mireasă create de el în această perioada au cusături puţine dispuse în poziţii strategice, reduc imaginea la chintesenţă, mireasă rămânând în aceste condiţii o asemănare eternă a realităţii, un volum insolit şi memorabil.

Autor: Marina Tudor

Print Friendly, PDF & Email

About The Donna Alba

No comments yet.

Lasă un răspuns

Comment


btt